Fijne lokale feestdagen!

Deze nieuwsbrief staat in het teken van de feestdagen, lokale recepten en producten.

2020 zullen we niet snel vergeten. Corona beheerste ons leven en zal dat voorlopig blijven doen. 
Desondanks hebben we 8 on- en offline voorlichtingen over Herenboeren kunnen geven, zijn er vele activiteiten op de Vlinderstrik gestart en sinds kort weten we dat er een tweede Herenboerderij in de Zuidbuurt in Vlaardingen wordt opgericht. Wat een positieve ontwikkelingen! 

Herenboeren Rotterdam gaat natuurlijk door met haar inzet voor meer lokale voedselproductie in en rondom de stad!

In 2021 leggen wij de focus op het realiseren van de Zuidbuurt Herenboerderij, en op nieuwe locaties zoeken in Rotterdam Oost en Zuid. En hopelijk kunnen we snel weer live bijeenkomsten organiseren.

Het bestuur wenst een ieder prettige feestdagen en een duurzaam en gezond 2021!

Diny (liggend)


Mijn naam is Diny Knol en ik woon sinds 1994 in het groene tuindorp Rotterdam-Vreewijk. Persoonlijk zou ik het geweldig vinden als we nog een Herenboeren initiatief in Rotterdam zouden kunnen starten, het liefst aan de zuidkant van Rotterdam! Sinds april 2020 ben ik actief bij Herenboeren betrokken geraakt. 

Mijn inzet bestaat uit bijdragen aan de nieuwsbrief en het schrijven van stukken voor andere media, zodat Herenboeren bekender wordt. Ik geloof dat als meer en meer mensen bekend zijn met Herenboeren, er ook meer en meer mensen zich gaan aansluiten. Daarnaast sluiten hopelijk meer boeren bij ons aan, met (een gedeelte van) hun land, zodat we elkaar kunnen aanvullen met kennis en kunde. Want ik zie Herenboeren als een aanvulling op het arsenaal van voedselproductie en daarvoor is samenwerking met burgers, gemeenten, politiek, natuurorganisaties en boeren een must. Volgens mij moeten producent en consument weer veel dichter bij elkaar komen, zodat er meer begrip voor elkaar komt, duurzame kringloop voedselproductie de normaalste zaak van de wereld is en we met elkaar voedsel produceren!

Ik houd van de natuur in combinatie met fietsen en doe dit veel in gebieden rondom Rotterdam (Hoeksche Waard, Alblasserwaard, Krimpenerwaard). Ik maak ook langere meerdaagse tochten en kampeer onderweg. En mijn boodschappen, lekker ouderwets, doe ik ook op de fiets met 2 van die reuze fietstassen achterop. Dus eigenlijk, zeer bewust, kies ik de fiets als mijn vervoermiddel voor in de stad! Tijdens het fietsen spot ik wel eens locaties waar mogelijk een Herenboerderij gestart zou kunnen worden. Je verbaast je waar nog geboerd wordt rondom Rotterdam en hopelijk blijft dit ook zo. 

Omdat ik ‘een activist’ en iets ongeduldig type ben 🙂 en niet kan wachten tot er een locatie Zuid Herenboeren start…. ben ik tijdens de corona periode mijn eigen moestuin begonnen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn, want de droogte speelde mij parten en o.a. de tomaten verdroogden al snel in de zandgrond (de moestuin is niet in Rotterdam) met een bovenlaag van vruchtbare humus. Dus, ik kan best wel wat hulp gebruiken als het om verbouwen van groenten gaat. Aankomende tijd willen we verschillende soorten biologische bomen/struiken, zoals tamme kastanje, abrikoos, rozenbottel en moerbei gaat planten. Het zal nog wel enige jaren duren voordat er geoogst kan worden, maar ik weet zeker, de voldoening zal des te groter zijn! 

Ik wens een ieder een heel vruchtbaar, duurzaam en gezond 2021!

02 HERENBOEREN IN HET NIEUWS wageningen


Herenboeren in het nieuws

Herenboeren: Het toekomstige voedselsysteem

Hoe ziet het Nederlandse voedselsysteem er in 2050 uit? Om ons voedselsysteem circulair en duurzaam te maken moet het roer om. We moeten toe naar een circulaire landbouw, strokenteelt en het eten van meer plantaardige producten. Interessant artikel waarin Herenboeren wordt genoemd!

Gezonde innovatie award: breng je STEM uit!

Herenboeren geloven dat gezond eten belangrijk is en dat vinden wij niet alleen. Foodlog en FoodPersonality vinden dat ook en om dat aan te moedigen, reiken beide organisaties, voor het eerst, gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Dit jaar is Herenboeren doorgedrongen tot de genomineerden en om als winnaar uit de bus te kunnen komen moet er gestemd worden, veel gestemd worden!! Dus, zeg het voort en stem o.a Herenboeren t/m 16 januari. We zijn benieuwd waar we gaan eindigen!

03 KIJKTIP Joel Lokaal


Lees, luister en kijktips

In november startte op NPO2 de serie van Joël Broekaert met Joël Lokaal, waarin hij van Noord Nederland naar Zuid Nederland reist met als leidend begrip terroir. In elke aflevering staat een grondsoort centraal, te beginnen bij de Groningse zeeklei waar een nieuwe hip graan weer groeit, emmer. Gevolgd door veen, rivierklei, zand en löss in Zuid-Limburg. Een boeiende en smaakvol gemaakte serie over de invloed van de bodem en welke invloed deze heeft op de de smaak van wat er leeft en groeit. Ga het zien!

Natuurmonumenten heeft enkele interessante webinars georganiseerd rondom ‘Boer, natuur en consument’ in Zuid-Holland. Bijvoorbeeld ‘Gangbare boeren worden kringloopboer & gaan zelf zuivel maken voor de consument’ op 13 december of ‘De korte voedselketen tussen (bio)boer en consument buiten de supermarkt om, hoe werkt dat?’ op 21 december.

04 EROPUIT Ackerdijkse plassen


ErOpUit in de regio Rotterdam

Wandelroute rond de Ackerdijkse Plassen

Ontsnap even aan de drukte van Rotterdam en kom wandelend compleet tot rust in het pittoreske Midden-Delfland. En als je toch in die buurt bent, steun lokaal geproduceerd voedsel en ga eens langs een boerderijwinkel voor de Kerstinkopen.

Buitenplaats Brienenoord

Chef-en theatermaker Jasper Boomsma kookt maaltijden gedurende de horeca-lockdown die op zaterdagmiddagen kunnen worden opgehaald bij Buitenplaats Brienenoord. Naast eten in de box, zitten er ook een origineel kunstwerk en drie miniboekjes in. Daarnaast kan er gratis een 20 minuten durende audiotour van kunstenaarscollectief Waterwerken op de mobiele telefoon worden gezet. Er wordt dan het één en ander verteld over dit stukje ‘ongerepte natuur’ in de stad. Een mooi culturele en culinaire belevenis voor in het weekend. Op Facebook wordt bekend gemaakt wat er in de box zit. Bestellen van de box kan via de mail.

05 VOEDSELTIP poldervarken


Voedseltips

Herenkeuken

Herenboeren heeft een Herenkeuken waar allerlei recepten worden gedeeld.
Wat dacht u van een feestelijke rosbief met gebakken groente? Bestel je diervriendelijke, biologische rundvlees bij lokale driedubbel-doel-koeien boerderij Hoeve Rust-hoff.

Kijk ook eens bij circulaire varkenshouderij, het Poldervarken. Koop bijvoorbeeld speklapjes voor dit heerlijke receptmet champignons. Bestel voor 12 december je vleespakket van 3 kilogram, dan ligt hij klaar om opgehaald te worden bij Hoeve Avondrust op zaterdag 19 december tussen 10.00 en 16.00. Of bekijk de huidige voorraad voordat je naar de winkel komt. Hoeve Avondrust is naast lokale boerderijwinkel met lokale producten zoals Vlaardbeienjam, ook Rechtstreex afhaalpunt met ruime openingstijden. 

Voor het volgende vegetarische recept met aubergine hoef je niets te bestellen, maar kun je natuurlijk bij je lokale groentewinkel terecht. 

06 LEUKE ONTWIKKELING kinderdijk


Leuke ontwikkelingen

Er is steeds meer aandacht voor lokale voedselproductie. Zo zijn er verschillende fietsroutes langs lokale boerderijen, bijvoorbeeld in Regio Westland en Krimpenerwaard. De Krimpenerwaard is een mogelijke nieuwe locatie voor een Rotterdamse Herenboerderij in Oost, leer het gebied eens kennen op de fiets!
 
Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo ook de coronacrisis. Vanwege de bewustwording van consumenten kopen er steeds meer mensen producten bij lokale boeren, kwekers en telers. Een trend die zich in 2021 gaat doorzetten!

Deel dit bericht: