Wie zijn wij?

Vijf enthousiaste Rotterdammers en een paar handen vol kartrekkers willen naast de eerste boerderij de Vlinderstrik in Rotterdam noord meerdere herenboerderijen oprichten rondom de stad.

Monique de Knegt web


Monique de Knegt

Het landschap groen en biodivers maken en houden, daar ben ik als landschapsarchitect  voor opgeleid. In mijn huidige werk bij HAS hogeschool maak ik me sterk voor de transitie van de landbouw en het voedselsysteem. Ik vind het Herenboereninitiatief zo geweldig dat ik er graag mijn schouders mee onder zet. En nog mooier is om samen met jullie in mijn eigen stad Rotterdam een nieuwe Herenboerderij op poten te zetten.

LaraTijsma webkopie


Lara Tijsma

Eerlijk en goed voedsel. Daar hou ik van! Helaas is het lastig om betaalbaar, eerlijk (voor alle levende wezens) en voedzaam voedsel te vinden. Daarom zet ik mij graag in om meerdere herenboerderijen in mijn stad Rotterdam te verwezenlijken.

Graag verbind en enthousiasmeer ik mensen, iets wat ik tijdens mijn creatieve studie Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en (vrijwilligers)werk veel heb gedaan. Alleen samen kunnen we het voedselsysteem en ecosystemen verbeteren!

In mijn werk integreer ik onderwerpen als biodiversiteit, circulariteit en duurzaamheid in infrastructuurprojecten. Mijn vrije tijd spendeer ik het liefst met dieren, in de zon, of kijkend naar natuurdocumentaires.

foto Wob web


Wob Rombouts

Al vanuit mijn horeca-verleden (Dizzy, Lux, Zochers’ de Unie, Floor) in Rotterdam zag ik het belang en de noodzaak in van lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel. Wij waren heel blij met de komst van de eerste biologische winkel Zonnemaire op de Kruiskade in de 80-er jaren en hun de wekelijkse voedselpakketten, altijd weer een verassing maar wel veel kool in de winter! Nu we als bijna pensionados meer vrije tijd krijgen, spreekt het concept van de Herenboeren ons ontzettend aan.

Naast mijn werk als zzp-er, waarin ik publieke organisaties adviseer op inkoopgebied, ben ik al jaren penningmeester van de Bridgeclub Delfshaven (voor de gezelligheid!) en voorzitter van het Broodfonds Groenrecht (voor de noodzaak!) van ‘groene’  zzp-ers in Nederland.

Graag draag ik samen met mijn vrouw Trix een steentje bij aan het verder verduurzamen van onze voeding en hoop gauw een nieuwe Herenboeren lokatie te kunnen starten samen met iedereen die een duurzaam Rotterdams hart heeft.

Paul

Paul Valster

Tijdens mijn jeugd als kruidenierszoon in Rotterdam Zuid, en als eigenaar van een lastechnische groothandel, heb ik ervaren hoe belangrijk het is om altijd voor kwaliteit te kiezen en er voor zorg te dragen dat de gehele keten daar een reële vergoeding voor krijgt.

Door de jaren heen heb ik ondervonden dat door verregaande industrialisering de bloemen niet meer lekker ruiken en een tomaat niet meer lekker smaakt. En dat vind ik erg. Bovendien is het idee dat, een deel van, onze veeteelt op dezelfde manier geïndustrialiseerd is, met veel dierenleed tot gevolg, voor mijn vrouw en mij onverdraaglijk.

Toen ik dus in contact kwam met het concept Herenboeren was ik niet alleen enthousiast maar heb direct getekend en gevraagd waar ik kon helpen.
Inmiddels wordt onze eerste Herenboerderij gerealiseerd. Vanaf 2020 eten we fruit, groenten, en vlees waar we blij van worden.  De Vlinderstrik is een prachtig project en ik wil graag dat het volgende niet al te lang op zich zal laten wachten. Vooral een mooie boerderij in de buurt van mijn geliefde Rotterdam Zuid. Ik ga er, samen met de andere kartrekkers, alles aan doen en kan niet wachten. U ook niet? Doe mee.

Wie zijn wij?

Lucas van Zuijlen

Ik ben boerenkleinzoon uit Brabant die als kind bijna ieder weekend speelde op rond de ouderlijke boerderij van vader onder Nijmegen aan de Maas. Mijn moeder was bakkersdochter uit een klein plaatsje nabij Den Bosch. Na mijn opvoeding oin Oss en zeven jaar studie bouwkunde in Delft woon ik alweer 16 jaar met veel plezier in Rotterdam. Mijn dochter van 10 woont het grootste deel van het jaar bij haar moeder in de metropool Buenos Aires. Als ze in Nederland zijn, wil mijn dochter niets liever dan naar de familie om de geiten te aaien en de kippen te voeren. Helaas zijn veel ooms en tantes gestopt met boeren. Ik hoop dat ze dat ze binnenkort mee kan naar onze Herenboerderij in Rotterdam noord om het boerenleven te proeven.

Naast reizen, cultuur en sport vind ik het belangrijk om onze volgende generaties te leren respect te hebben voor de meest essentiële onderdelen van ons leven:  de natuur, ons voedsel en de medemens. Ik hoop die doelstellingen met onze herenboerderij te kunnen realiseren en gun alle Rotterdammers deelname aan een dergelijk initiatief als herenboeren. Ook met onze zoektocht naar een tweede of derde herenboerderij rondom Rotterdam wil ik met de uitvoering en exploitatie graag  ‘het aangename met het essentiële verenigen’.