Wie zijn wij?

Acht enthousiaste Rotterdammers willen een Herenboerderij oprichten.

Astra Thijm

Zo’n 4 jaar geleden wilde ik beginnen gezondere eetgewoontes in mijn lifestyle te introduceren. De diagnose DCIS (tumor in het voorstadium van borstkanker) heeft dat proces absoluut versneld. Ik begon me af te vragen wat voeding hiermee te maken had en wat ik zelf kon doen om mijn gezondheid met voeding te verbeteren. Ik heb mijn eetpatroon beetje bij beetje aangepakt en dit betekende voor mij, meer groente en fruit eten en minder vlees, brood, rijst en pasta. De volgende vraag was: is biologisch echt zoveel beter en waar komt mijn voedsel eigenlijk vandaan. Mijn zus vertelde toen over het Herenboerenconcept en ik was eigenlijk meteen enthousiast. In augustus 2017 is het een jaar geleden dat ik van het concept hoorde en nu zitten we al met andere enthousiaste kartrekkers, Herenboeren Nederland en de provincie Zuid-Holland aan tafel om een Herenboerderij in Rotterdam te realiseren. Dit is voor mij de perfecte manier om te weten waar mijn voedsel vandaan komt maar ook om met eigen ogen te zien hoe het geproduceerd wordt.

Mia Spruit

Gezonde voeding is essentieel voor mij. Je bent wat je eet toch? Ik vind het belangrijk te weten wat ik eet, hoe het is geproduceerd en of mijn voeding niet de veroorzaker is van dierenleed of schade aan de natuur. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we voldoende zouden moeten hebben aan wat de natuur ons biedt. Ik wil het echt anders. Ik ga ervoor zorgen dat er een herenboerderij nabij Rotterdam komt. De stad die me lief is. Ik verheug me op pure producten, een vakkundige boer en een groep blije en betrokken mensen.

Romana Thijm

Ik ben eigenaar van gastouderbureau ViaViela Rotterdam. Samen met mijn team verzorg ik de begeleiding van ouders en gastouders. Ik streef ernaar de juiste, duurzame match te maken, zodat kinderen op een fijne plek opgevangen worden en zich kunnen ontwikkelen.

Toen ik eenmaal in contact kwam met het herenboeren concept, heb ik besloten mijn kwaliteiten in te zetten om de mensen die net als ik duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel willen eten, bij elkaar te brengen. Mijn uiteindelijke doel is een mooie boerderij aan de rand van Rotterdam te realiseren met nog 199 andere gezinnen, misschien ook samen met jou.

Pieter Bree

Geboren op een melkveehouderij in de randstad speelde mijn jeugd zich vooral buiten af. Tussen de koeien in een mooi landschap. Toch besloot ik architect te worden. In mijn vakgebied ben ik geïnteresseerd naar nieuwe initiatieven en duurzame ontwikkelingen. Ik sluit me graag aan bij de club enthousiaste mensen die door de Herenboeren bij elkaar komt. Het mooie aan de herenboeren is dat je precies weet op welke manier je eten geproduceerd is. De productiemethode is gebaseerd op een langdurige relatie tussen de boerderij en het landschap en een prijsbewuste teelt die de bodem eerder verrijkt dan uitput. Dit is duurzaam eten op meerdere vlakken. Puur en eerlijk.

Lucas van Zuijlen

Ik ben derde kind van een boerenzoon uit Gelderland  en een bakkersdochter uit Brabant. Na mijn opvoeding oin Oss en zeven jaar studie bouwkunde in Delft woon ik alweer 14 jaar met veel plezier in Rotterdam. Mijn dochter van 8 woont het grootste deel van het jaar bij haar moeder in de metropool Buenos Aires. Als ze in Nederland zijn, wil mijn dochter niets liever dan naar de familie in Brabant om de geiten te aaien en de kippen te voeren. Ik hoop dat ze dat binnenkort op onze Herenboerderij Rotterdam kan doen.

Naast reizen, cultuur en sport vind ik het belangrijk om onze volgende generaties te leren respect te hebben voor de meest essentiële onderdelen van ons leven:  de natuur, ons voedsel en de medemens. Ik hoop die doelstellingen met onze herenboerderij te kunnen realiseren en wil met de uitvoering en exploitatie graag  ‘het aangename met het essentiële verenigen’. Het liefst met jullie, een leuke, gezellige club mensen. Ik blijf voor altijd toch een oprechte Brabander.

Margot1

Margot van Asseldonk

Ik droomde heel lang van een eigen boerderijtje. Ik deed de opleiding permacultuur en kreeg de kans om 3,5 maand alleen op het franse platteland uit te proberen of een boerderijtje in het buitenland wel iets voor mij was. Nee dus, ik heb het heerlijk gehad maar ben zo blij terug in Rotterdam te zijn. Terug in de stad. Toen maakte ik kennis met Herenboeren Rotterdam. Eerlijk voedsel, met oog voor grondverbetering en diversiteit, voor een goede prijs en met een eerlijk salaris voor de boer. En met de mogelijkheid mee te helpen als ik dat wil of een plek om gewoon lekker te zijn. Ik deel inmiddels een auto, een dak voor zonnepanelen, dus waarom geen boerderij? Ik ben direct gaan kijken op de Herenboerderij in Boxtel die al 2 jaar draait en ik was verkocht. Dit is iets voor mij. Ik wil me heel graag inzetten om met deze leuke club mensen ook in Rotterdam een herenboerderij voor elkaar te krijgen.

Tessa

Tessa Meulensteen

Duurzaamheid is voor mij een cruciaal onderdeel van hoe ik mijn leven inricht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wat zich in de wereld afspeelt, en in de loop van de tijd mij steeds meer gaan focussen op duurzame productie van (met name) voeding – zowel professioneel als privé. Ik geloof erin dat er veel verschillende manieren zijn om tot duurzame voedselproductie te komen, en dat die bij elkaar aansluiten in plaats van elkaar uitsluiten. Het concept van de herenboeren is een van die manieren en ik bij blij dat ik bij de gemeenschap betrokken ben geraakt. Ik vind het belangrijk om samen te werken in een gemeenschap waarin nieuwe ideeën en concepten over duurzame productie van voeding kunnen worden bedacht, uitgevoerd en uitgedragen.

 
Meedenken en meewerken aan het succesvol maken van een herenboerderij in Rotterdam, het zelf bijdragen aan de opzet hiervan en de creatie van een gemeenschap die de boerderij laat bloeien gaan me aan het hart. Ik geloof erg in het model wat de herenboeren kiezen – het is vernieuwend, gedragen door de gemeenschap, en solide in de basis. Ik ben daarom ook erg blij dat ik als kartrekker betrokken mag zijn bij de herenboeren in Rotterdam.
Anne Bruin

Anne Bruin 

Ik werk sinds kort als zelfstandig project- en procesmanager, waarvan een aantal dagen per week in opdracht van Herenboeren Nederland als ‘boerderij ontwikkelaar’. Hiervoor heb ik bouwkunde gestudeerd en heb ik acht jaar bij de gemeente Rotterdam gewerkt, waarvan 5 jaar als projectmanager gebiedsontwikkeling. Een interessante en uitdagende baan, maar ik wilde graag meer tijd en energie steken in de projecten die me het meest aan het hart gaan: natuurontwikkeling, landschapsherstel en ontwikkeling van natuurinclusieve landbouw.

Een aantal jaar geleden ben ik me meer geen verdiepen in bodemerosie en landschapsdegradatie en het bijbehorende verlies van vruchtbare landbouwgrond. Complexe problemen op wereldschaal voelen echter nogal overweldigend en ik was dan ook erg enthousiast dat Herenboeren Rotterdam gewoon in de buurt duurzaam voedsel wilde gaan produceren.

Wat me verder erg aanspreekt aan het Herenboeren concept is het ‘samen doen’; samen voedsel produceren en eten werkt enorm verbindend. Daarnaast vind ik het interessant dat we met onze Herenboerderij gezamenlijk kennis en ervaring kunnen ontwikkelen in de natuurinclusieve landbouw, die ook voor ander boerderijen weer toepasbaar gaat zijn. Verder houd ik enorm van goed eten, dus ik kijk uit naar onze eerste oogst!