Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Vijf enthousiaste Rotterdammers en een paar handen vol kartrekkers willen naast de eerste boerderij de Vlinderstrik in Rotterdam noord meerdere herenboerderijen oprichten rondom de stad.
Paul Valster
Tijdens mijn jeugd als kruidenierszoon in Rotterdam Zuid, en als eigenaar van een lastechnische groothandel, heb ik ervaren hoe belangrijk het is om altijd voor kwaliteit te kiezen en er voor zorg te dragen dat de gehele keten daar een reële vergoeding voor krijgt.
Door de jaren heen heb ik ondervonden dat door verregaande industrialisering de bloemen niet meer lekker ruiken en een tomaat niet meer lekker smaakt. En dat vind ik erg. Bovendien is het idee dat, een deel van, onze veeteelt op dezelfde manier geïndustrialiseerd is, met veel dierenleed tot gevolg, voor mijn vrouw en mij onverdraaglijk.
Toen ik dus in contact kwam met het concept Herenboeren was ik niet alleen enthousiast maar heb direct getekend en gevraagd waar ik kon helpen.
Inmiddels wordt onze eerste Herenboerderij gerealiseerd. Vanaf 2020 eten we fruit, groenten, en vlees waar we blij van worden. De Vlinderstrik is een prachtig project en ik wil graag dat het volgende niet al te lang op zich zal laten wachten. Vooral een mooie boerderij in de buurt van mijn geliefde Rotterdam Zuid. Ik ga er, samen met de andere kartrekkers, alles aan doen en kan niet wachten. U ook niet? Doe mee.
Akke Derksen
Een idealist op het gebied van gezondheid en de planeet zou je me kunnen noemen. Dagelijks hou ik me bezig met duurzaamheid en dat probeer ik in mijn werk als basisschool leerkracht in Rotterdam Zuid ook over te brengen.
Biologisch eten, goed land voor de dieren, geen verpakkingsmateriaal en eten dicht uit je eigen buurt. Bodemdiversiteit en kwaliteit, daar zet ik mij graag voor in.
Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en omstreken en ik woon nu in Rhoon, dus ik zet me graag in op een boerderij in mijn buurt.
Ik ben u al 4 jaar vegetarisch en ik hoop dat er in de toekomst ook een Herenboerderij komt waar wel dieren wonen en meehelpen, maar niet geslacht worden.
Samen met anderen beslissingen nemen en verbeteringen aanbrengen. Daar hou ik me mee bezig sinds ik in het bestuur zit. Het is soms even zoeken naar alles, maar in dit bestuur helpen we elkaar verder en leren we van elkaar! Ik ben erg dankbaar dat ik deel mag uitmaken van dit project.
Lucas van Zuijlen
Ik ben boerenkleinzoon uit Brabant die als kind bijna ieder weekend speelde op rond de ouderlijke boerderij van vader onder Nijmegen aan de Maas. Mijn moeder was bakkersdochter uit een klein plaatsje nabij Den Bosch. Na mijn opvoeding oin Oss en zeven jaar studie bouwkunde in Delft woon ik alweer 16 jaar met veel plezier in Rotterdam. Mijn dochter van 10 woont het grootste deel van het jaar bij haar moeder in de metropool Buenos Aires. Als ze in Nederland zijn, wil mijn dochter niets liever dan naar de familie om de geiten te aaien en de kippen te voeren. Helaas zijn veel ooms en tantes gestopt met boeren. Ik hoop dat ze dat ze binnenkort mee kan naar onze Herenboerderij in Rotterdam noord om het boerenleven te proeven.
Naast reizen, cultuur en sport vind ik het belangrijk om onze volgende generaties te leren respect te hebben voor de meest essentiële onderdelen van ons leven: de natuur, ons voedsel en de medemens. Ik hoop die doelstellingen met onze herenboerderij te kunnen realiseren en gun alle Rotterdammers deelname aan een dergelijk initiatief als herenboeren. Ook met onze zoektocht naar een tweede of derde herenboerderij rondom Rotterdam wil ik met de uitvoering en exploitatie graag ‘het aangename met het essentiële verenigen’.
Guus van Meurs
In 2020 ben ik in Rotterdam komen wonen. We hebben hiervoor 25 jaar in Hilversum gewoond in mijn geboortehuis. Dat had ik verlaten om in Delft Architectuur en Bouwtechniek te gaan studeren. Na mijn studie aan de TU Delft heb ik bedrijfskunde in Rotterdam gestudeerd. In die periode was ik al veel in Rotterdam om uit te gaan en ook om te werken naast mijn studie. Ik heb bijvoorbeeld anderhalf jaar als werkvoorbereider op de bouw gewerkt aan de woningen rond de Oude Haven, die tegelijk gebouwd zijn met de kubuswoningen.
In Delft op de TU heb ik mijn vrouw Anna leren kennen en in Delft zijn we ook getrouwd. Anna komt uit Vlaardingen. Onze twee dochters zijn allebei in Delft geboren. Na Delft heb ik in Maassluis gewoond. Mijn familie komt uit Schiedam, dus als kind kwam ik al veel in Rotterdam: de wederopbouw, overal heimachines, de haven met schepen en Blijdorp. Wat wil een kind nog meer. De eerste 40 jaar van mijn leven kwam ik dus veel in Rotterdam.
Nu onze kinderen al een paar jaar de deur uit zijn, één woont in Den Haag de ander in Rotterdam, besloten wij om het groene Gooi te verruilen voor de bruisende stad Rotterdam. Anna komt hier uit de regio, ik heb veel rondgelopen en als je in de stad wil wonen is er eigenlijk maar één echte stad in Nederland: Rotterdam. We hebben in een Coöperatief Particulier Opdrachtgeverschap Project samen met 22 andere gezinnen ons eigen huis laten bouwen aan de Laan op Zuid. Hier proosten we op de eerste paal.
Diny Knol
Ik woon sinds 1994 in het groene tuindorp Rotterdam-Vreewijk. Persoonlijk zou ik het geweldig vinden als we nog een Herenboeren initiatief in Rotterdam zouden kunnen starten, het liefst aan de zuidkant van Rotterdam! Sinds april 2020 ben ik actief bij Herenboeren betrokken geraakt.
Mijn inzet bestaat uit bijdragen aan de nieuwsbrief en het schrijven van stukken voor andere media, zodat Herenboeren bekender wordt. Ik geloof dat als meer en meer mensen bekend zijn met Herenboeren, er ook meer en meer mensen zich gaan aansluiten. Daarnaast sluiten hopelijk meer boeren bij ons aan, met (een gedeelte van) hun land, zodat we elkaar kunnen aanvullen met kennis en kunde. Want ik zie Herenboeren als een aanvulling op het arsenaal van voedselproductie en daarvoor is samenwerking met burgers, gemeenten, politiek, natuurorganisaties en boeren een must. Volgens mij moeten producent en consument weer veel dichter bij elkaar komen, zodat er meer begrip voor elkaar komt, duurzame kringloop voedselproductie de normaalste zaak van de wereld is en we met elkaar voedsel produceren!
Ik houd van de natuur in combinatie met fietsen en doe dit veel in gebieden rondom Rotterdam (Hoeksche Waard, Alblasserwaard, Krimpenerwaard). Ik maak ook langere meerdaagse tochten en kampeer onderweg. En mijn boodschappen, lekker ouderwets, doe ik ook op de fiets met 2 van die reuze fietstassen achterop. Dus eigenlijk, zeer bewust, kies ik de fiets als mijn vervoermiddel voor in de stad! Tijdens het fietsen spot ik wel eens locaties waar mogelijk een Herenboerderij gestart zou kunnen worden. Je verbaast je waar nog geboerd wordt rondom Rotterdam en hopelijk blijft dit ook zo.
Omdat ik ‘een activist’ en iets ongeduldig type ben 🙂 en niet kan wachten tot er een locatie Zuid Herenboeren start…. ben ik tijdens de corona periode mijn eigen moestuin begonnen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn, want de droogte speelde mij parten en o.a. de tomaten verdroogden al snel in de zandgrond (de moestuin is niet in Rotterdam) met een bovenlaag van vruchtbare humus. Dus, ik kan best wel wat hulp gebruiken als het om verbouwen van groenten gaat. Aankomende tijd willen we verschillende soorten biologische bomen/struiken, zoals tamme kastanje, abrikoos, rozenbottel en moerbei gaat planten. Het zal nog wel enige jaren duren voordat er geoogst kan worden, maar ik weet zeker, de voldoening zal des te groter zijn!