Kennismaken met de buren, elkaar en onze potentiële boerderij

Door Dudok van Dalen

Op 20 juni kwamen de Herenboeren Rotterdam / Midden-Delfland bij elkaar. Het doel van deze bijeenkomst is drieledig: kennismaken met elkaar, kennismaken met “onze” buren, en kennismaken met “onze” potentiële boerderij.

Kennismaken met elkaar
Aan het begin van de rondleiding bij onze mogelijk buren en langs onze mogelijke weilanden stellen we elkaar even voor. Corona-proof vanzelfsprekend. Alle 25 deelnemers staan in een grote kring. Wat opvalt is dat er veel mensen bij zijn met kennis en ervaring rondom alles wat nodig is om een boerderij goed te laten draaien. Dit varieert van iemand die is afgestudeerd op het weer vruchtbaar krijgen van landbouwgrond tot een docent landbouwkunde en alles ertussen. Daarnaast is gemeente Midden-Delfland aanwezig en volgt de gemeente Vlaardingen op de vorderingen nauwlettend.

Kennismaken met “onze” buren
Onder het mom “Beter een goede buur dan een verre vriend” zijn we zeer gastvrij ontvangen door onze mogelijke buren. Dit begon bij Jeroen van der Kooij bij zijn biologische rundveehouderij Hoeve Rust-hoff (melk & vlees). Hij ontvangt ons hartelijk met koffie en thee voor dat hij ons een inspirerende rondleiding geeft over zijn boerderij. Hij vertelt met passie over zijn runderen en hoe hij ze kleinschalig en met oog voor het dier en de natuur fokt. Ook waarom hij kiest voor een soort koe die niet geschikt is voor “grootschaligheid” en wat dat oplevert aan extra smaak. Aan het eind kregen we de gelegenheid om vlees, melk en yoghurt mee te nemen. Zijn passie was duidelijk proefbaar in zijn producten en voor iedereen vrij verkrijgbaar bij zijn boerderij op de Broekpolderweg 3 te Maasland.

Na dit bezoek neemt onze ceremoniemeester en boerin Esther Maarleveld ons mee naar haar ouderlijk huis. Hier worden we meegenomen in de wondere wereld van fruit, groenten en noten. Dit allemaal op een boerderij Hoeve Avondrust. Dit is een ecologisch fruitteeltbedrijf met boerderijwinkel. De moeder van Esther vertelt met veel liefde hoe de boerderij is omgetoverd tot een ecologisch fruitteeltbedrijf en we mogen op veel proeven. De smaak van het fruit is inderdaad heerlijk en ik ben ook hier met een tas vol fruit en groenten naar huis gegaan. Wat me vooral is bijgebleven is het ondernemerschap en de mogelijkheid om heerlijke verse producten te kopen. Voor iedereen een must om minimaal te proberen in plaats van alles bij de grootgrutter te kopen.

Als laatst hebben we kennisgemaakt met een ondernemersstel die ‘Jan Huygen in de Ton’ heeft opgezet, een uitgebreide winkel met brocante meubels. Aanrader voor als je in de buurt bent! Je kunt hier van alles vinden, van rotan meubels tot aan pastelkleurige bloempotten. Altijd leuk om op hun landgoed te snuffelen tussen de spulletjes die zij verkopen. Ze hebben ook een stuk land omgetoverd tot moestuin, het boeren zit in het bloed in deze omgeving. Bedankt voor de gastvrijheid en de prettige kennismaking.

Kennismaken met “onze” grond
Vanzelfsprekend was dit één van onze hoogtepunten ondanks dat er nog niets te zien was. Lucas, kartrekker en mede-organisator, neemt ons mee langs een sluiproute langs de A4 waarvan ik het bestaan niet wist. Als we na vele meters stofweg stoppen laten ze ons de plaats zien van onze mogelijke boerderij. Een prachtig gezicht en eigenlijk wil je gelijk beginnen. De grond is groot genoeg, eigenlijk te groot en de grond en kan vruchtbaar gemaakt worden. Een onderdeel waar eerder een zorgpunt lag. Het zijn meerdere percelen met elk haar eigen mogelijkheden. Sommige percelen waren bij uitstek geschikt voor onze dieren en meer richting de nieuwe tunnel kunnen we onze landbouw activiteiten ontplooien. De grond voldoet daarmee aan alle eisen voor een herenboerderij!

Samenvatting van de dag
Als ik terugkijk op de dag dan staat niets ons in de weg om de herenboerderij te beginnen. De grond voldoet aan de wensen en eisen van de herenboeren om een boerderij op te starten. Daarnaast sluiten de doelstellingen van de herenboeren perfect aan bij de doelstellingen die de gemeente Midden-Delfland heeft voor deze gronden.

Daarnaast zien we ook dat onze buren ons goed kunnen aanvullen op onderdelen waarin de herenboeren niet in voorzien zoals kaas melk en yoghurt. Waardoor we niet in 70%, maar mogelijk wel 80% van onze totale voedselvoorziening van “onze” boerderij kunnen krijgen! Wat mij betreft beginnen we morgen. Veel plezier en succes kartrekkers Herenboeren Rotterdam en de gemeente Midden-Delfland om dit mooie project te laten starten en slagen.

Bedankt Esther voor de organisatie en nog gefeliciteerd met je bekroning met een vijfsterrenbeoordeling als eerste in Zuid-Holland! Dubbel en dwars verdiend.

Deel dit bericht: