SPECIAL: ROTTERDAM WEST

cittaslow stad


Je leest het goed, dit keer aandacht voor de westkant van Rotterdam! In april en juni van 2020 hebben we diverse gesprekken gehad over de locatie voor een herenboerderij aan deze rand van Rotterdam. Bijna alle lichten staan op groen om onze boerderij van de toekomst te gaan inrichten. Vanaf de zomer organiseren we rondleidingen om kennis te maken met het gebied en de huidige ondernemers, waaronder diverse vee- en zuivelboerderijen en het Voedselbos Vlaardingen.

Oproep! Door onze ervaring met het opbouwen van de organisatie van De Vlinderstrik in Rotterdam Noord weten we hoe het belangrijk het is dat toekomstige bestuursleden van de coöperatie in een vroeg stadium betrokken zijn bij de inrichting en vormgeving van de organisatie. Wil je meer informatie over de beschikbare functies binnen de coöperatie, formele stukken inzien of wil je je direct aanmelden als bestuurslid, laat het ons weten en je kunt ter kennismaking meedraaien met het twee-wekelijkse bestuursoverleg van de stichting.

nieuwe website PUUURmiddendelfland.nl is online

nieuwe website PUUURmiddendelfland.nl is online


Midden-Delfland is het groene hart van de metropoolregio Den Haag, Delft en Rotterdam. Deze ‘groene’ kwaliteit is internationaal erkend en in 2008 heeft de gemeente Midden-Delfland het CittaSlow keurmerk gekregen. Dit fenomeen is afkomstig uit Italië en staat voor een gemeenschap dat geniet van lokaal ‘slowfood’. Ondernemers produceren graag voor de stadsbewoner die dan ook graag gezien wordt in het open landschap.

Vanaf 2017 is Herenboeren Rotterdam aangesloten bij het agrarische netwerk MIND dat is geïnitieerd door Midden-Delfland om de innovatie binnen de agrarische sector te stimuleren. Dat is gelukt en daar zijn interessante initiatieven uit voortgekomen, waaronder het PUUUR netwerk waar ook restaurants, B&B’s en evenementenlocaties bij zijn aangesloten. Ook de Midden-Delfland Vereniging met 3100 leden is partner en zodra Herenboeren Rotterdam haar locatie gevonden heeft, zullen wij ook zeker instappen.

promotiefilm uit 2018 met herenboeren op de aangeboden locatie



In gesprek met Gérard Smits (88) en zijn vrouw

gerard


“Sperziebonen uit Senegal, daar heb ik een hekel aan! Dit laat ons naar andere wegen zoeken.”

Naar aanleiding van de intentieverklaring van Gérard Smits, 88 jaar, zijn Marie Frankefort (Erasmus student) en Vincent Walstra (PHD kandidaat) in gesprek gegaan met deze Schiedamse visionair. De drijfveren van Gérard en zijn vrouw om een intentieverklaring te ondertekenen hebben diepe wortels. Gérard was directeur van de sociale dienst in Schiedam en was voorzitter van de raad van toezicht van de regionale Rabobank. Ook is hij actief lid van de Midden-Delfland Vereniging en ex-voorzitter van een buurtvereniging in Schiedam. Daar bouwde hij met 6 vrienden zijn levensloopbestendige seniorenwoning. Zijn belangstelling voor de toekomst en het creëren van -en zorgen voor- een community is duidelijk. Echter zijn Gérards belangstellingen voor goed en gezond voedsel ook niet ver te zoeken.

“Als er één ding is die wij moeten leren van deze crisis is dat de voedselketens die wij hebben opgezet krankzinnig zijn! Deze pandemie biedt een unieke kans om te switchen naar een alternatieve manier van samenwerken en voedsel produceren.”

Het idee dat sperziebonen in onze supermarkten uit Senegal komen, is voor Gérard en zijn vrouw niet te verteren. Dat soort werkelijkheden laat hem naar andere wegen zoeken. Zo ziet hij potentie in het combineren van bestaande duurzame initiatieven in Midden-Delfland, zoals het verbinden van de bestaande 40 wandelroutes naar de lokale voedselbossen, veehouders, wijngaard, en potentiële Herenboerderij in Midden-Delfland. Gérard erkent dat voedsel productie deel uitmaakt van een groter sociaal-ecosysteem waar we allemaal deel uit maken. Alleen samen en met de hulp van jongere generaties kunnen wij deze plannen werkelijk maken.

Wij hopen Gérard en zijn vrouw vaak tegen te komen op de Herenboerderij en dat hij zijn hoop voor de jongere generatie en uitgebreide kennis met ons blijft delen.

tanja


Mijn naam is Tanja Dekker (1966) en ik heb meer dan vijf jaar ervaring in het realiseren van bodemherstel. Als bodemdeskundige leid ik projecten, workshops en ik ben docent. Van oorsprong heb ik een technische achtergrond en heb me gespecialiseerd als bodemadviseur en toegelegd op de beheersing van bodemprocessen.

Met deze brede kijk heb ik me toegespitst op verander- en bodemverbeterplannen. Ik adviseer landeigenaren bij het implementeren van bodemverbeteringen en hun bedrijfsprocessen. Ik leid projectteams met bij het verbeteren van bodems en hun gewassen.

Naast zelfstandig adviseur ben ik onder andere verbonden aan de Botanische Tuin van de TU Delft. Graag zet ik mijn kennis en ervaring in om boeren en herenboeren te helpen bij het onderzoek en advies voor bodemherstel op biologische basis.

U kunt contact met me opnemen via rotterdam@herenboeren.nl of tanja.dekker@xs4all.nl

carlien


Een stukje land delen met mensen die genieten van (h)eerlijk eten.

Ik ben Carlien van der Zwet, geboren en getogen op het platteland en ik ben van plan om mee te helpen een Herenboerderij te starten in de buurt van Den Hoorn-Schipluiden. Samen met nog ongeveer 200 andere families uit de omgeving gaat het lukken!

Mijn talent voor lekker koken en liefde voor de natuur heb ik in mijn leven altijd al gecombineerd. In mijn werkzame leven eerst als kok en later als eventmanager. In mijn prive leven als moeder van drie en als plannenmaker voor ‘later’.
Het concept Herenboeren sprak mij meteen aan omdat het alles in zich heeft wat we zo nodig hebben. Gezonde voeding, kleinschaligheid, realistisch en financieel goed onderbouwd, binnen handbereik voor velen, passend in de deeleconomie van nu, nieuwe contacten, het boerenleven en ach ja ook nog een tikje romantiek.

Hierom, en om nog veel meer redenen, wil ik me graag inzetten om een Herenboerderij te laten starten en zet ik me in als kartrekker. Zodoende organiseer ik binnenkort een eerste informatie bijeenkomst voor geïnteresseerden. Ben je nieuwsgierig kom dan (vrijblijvend) kennis maken en als je het ziet zitten om mee te trekken of duwen ben je natuurlijk ook van harte welkom. Stuur een mail naar info@vanderzwetevents.nl of naar info@herenboeren.nl

Blogs / links naar artikelen en media

Ons favoriete HB-promotiefilmpje..
..is deze maand gemaakt door Herenboeren Weesp. Stella geeft een rondleiding door haar herenboerderijtje in de tuin van haar moeder.

Schermafbeelding 2020-06-10 om 17.36.40



buurtbuikicoon

Herenboeren Rotterdam wil zich graag inzetten voor de lokale economie en slaat graag de handen ineen met kleinschalige initiatieven. Deze maand BuurtBuik Rotterdam, een restaurant dat gratis maaltijden aanbiedt. 

BuurtBuik Rotterdam zet zich in tegen voedselverspilling door overvloedig eten op te halen met hun bakfiets bij supermarkten, Rotterdamse (horeca) ondernemers en lokale boeren. Samen met hun vrijwilligers maakt BuurtBuik er vervolgens een ‘gerse’ maaltijd van, helemaal gratis en voor iedereen.

Maar dit kunnen zij niet alleen. De locatie is er en de vrijwilligers kunnen niet wachten om te beginnen, maar nu hebben ze alleen nog wat zakgeld nodig om van start te gaan. Help BuurtBuik in hun strijd tegen voedselverspilling en eenzaamheid, en wees een financieel steuntje in de rug voor de minder bedeelden in de samenleving, door te doneren op hun crowdfunding pagina.

Deel dit bericht: