nieuwsbrief februari: Herenboeren en verder

Beste volgers van Herenboeren Rotterdam,

Terwijl op de achtergrond hele gezinnen genieten van de zon en het ijs op de plas mag ik een introductie schrijven voor onze nieuwsbrief van februari. Herenboeren en verder.

In de wereld van duurzaam, lokaal geproduceerd, voedsel gebeurt veel. De nieuwe Herenboerderij aan de Zuidbuurt gaat zo goed als zeker door. Dan gaat een grote groep mensen in Vlaardingen, Maassluis, en Midden-Delfland eten van de eigen boerderij. Er is inmiddels een bestuur, een kartrekkers groep, en veel energie om de plannen realiteit te laten worden. Wilt u nog meedoen? Teken de speciale intentieverklaring op rotterdam.herenboeren.nl U vindt daar ook de link naar de Zoom informatie avond op dinsdag 16 februari – 19.30 uur.

Ook op andere plekken rond Rotterdam zijn we in gesprek om een Herenboerderij te kunnen vestigen. Bijvoorbeeld op een mooie plek aan de Rotte. Is Herenboer worden niet uw ding? Dat geeft niets. Er zijn talloze andere mogelijkheden om te genieten van lekker, en verantwoord, eten.

Een nieuw initiatief op dat gebied is BOERgondisch. De initiatiefnemers stellen zich in deze nieuwsbrief aan u voor. Ook zetten we weer een Kartrekker in het zonnetje. Deze keer Guus van Meurs. Een enthousiaste man die zo graag in Rotterdam wilde wonen dat hij er zelfs zijn eigen huis heeft laten bouwen. Erg lekker is het recept met rode kool van Joke. Wij hebben het gemaakt met de de rode kolen uit de laatste oogst van De Vlinderstrik. Heerlijk!

Ik wens u veel plezier bij het lezen van deze nieuwsbrief en ben benieuwd naar al uw vragen, opmerkingen, en/of bijdragen. U kunt ons bereiken via rotterdam@herenboeren.nl

Met vriendelijke groet,
Paul Valster
Voorzitter Herenboeren Rotterdam
 

BOERgondisch Rotterdam, een podium voor de voedselrevolutie.

Robert Jan Piek en Serge Knook, twee mannen met een rijke ervaring in food, foodconcepten en gezondheid, zijn als oprichters van BOERgondisch Rotterdam druk bezig om hun dromen te verwezenlijken. De veranderende wereld van voeding, de toekomst van onze kinderen en onze eigen gezondheid is wat ons drijft. We hebben de ambitie om echt IMPACT te maken op situaties, in plaats van er over te klagen. Dat is waarom we het initiatief BOERgondisch Rotterdam zijn gestart. Een podium voor de voedselrevolutie in de vorm van een buurtsuper in combinatie met een buurtrestaurant, waar zeven dagen per gezonde voeding en gezondheid centraal staat. 

Gezond is een breed begrip en kent wat ons betreft een drietal lagen 

 • Gezond is natuurlijk en gevarieerd eten, wat goed doet voor lichaam en geest. Vitamines, energie en bouwstoffen die passen bij jouw manier van leven. Minimale inname van ingrediënten die bewezen slecht voor je zijn als je er te veel van eet. We acteren inspirerend, niet belerend.
 • Gezond is als de impact op de aarde minimaal is. Korte ketens, lokaal, geen 

plastic verpakkingen, met de seizoenen mee genieten van eten en zero waste. 

 • Gezond is een duurzame voedselketen die in balans en sociaal is. Eerlijke prijzen voor eerlijke producten. Boeren en producenten die op een “gezonde” manier beloond worden voor hun aandeel in de voedselproductie en distributie.

Maar gezond is vooral samen genieten van eten. Genieten omdat je lekker eet en door je bewuste keuzes weet dat het ook nog eens goed is voor jou en de wereld om je heen.

Energie samenbrengen

In de zoektocht naar de actieve rol die past bij wat ons beiden drijft, ontmoeten we heel veel Rotterdamse makers.  De ondernemers in BlueCity, de aangesloten ondernemers bij de Rotterdamse Oogstmarkt, initiatiefnemers van Flowers & Sours, Rechtstreex, de bevlogen mensen achter de Fenix Food Factory, de boeren in de Hoeksche waard en Midden-Delfland die met respect voor de aarde en liefde voor hun gewas en de bodem verbouwen, de tuinders in het Westland die innoveren en eigenaren van scale-ups als Tomasu en Veggie Hap.

Stuk voor stuk doeners met een missie en met verhalen over waarom zij doen wat ze doen. Allemaal ondernemers die los van elkaar al een kleine IMPACT maken op ons voedselsysteem. Wat nu als we al die energie samenbrengen? 

Niet afzonderlijk van elkaar ons ding doen, maar in samenhang met elkaar. Niet ons afzonderlijke verhaal vertellen maar ons gemeenschappelijke. Als we nu eens als een lens de energiestralen bundelen…..

BOERgondisch Rotterdam is een podium voor de voedselrevolutie waar allerlei Rotterdamse en regionale producten en initiatieven samenkomen en Rotterdammers zeven dagen per week binnen kunnen stappen op weg naar een gezondere wereld. Met als doel samen meer IMPACT te maken. BOERgondisch Rotterdam neemt Rotterdammers mee op reis naar een gezondere wereld.  

BOERgondisch Rotterdam gaat partijen bijeen brengen en het gemeenschappelijke verhaal vertellen. Wij bouwen het podium en zetten de microfoon aan. De makers mogen vervolgens optreden voor een groot publiek, het Rotterdamse publiek. 

Festivals, lezingen, BOERderijdagen, lesprogramma’s en workshops. Alles onder een herkenbaar label, maar zonder de identiteit van de afzonderlijke initiatieven af te zwakken. De afzonderlijke ondernemers en hun producten moeten centraal staan.  

Mouwen opstropen

Maar we zijn wel Rotterdammers. Dus alleen maar varen op energie van al die ondernemers is niet genoeg. We willen aan de slag! 

Daarom zoeken we een toffe (pop up) locatie en zijn we een crowdfundcampagne gestart. 

Een buurtsuper voegt waarde toe aan de lokale voedselketen. Een buurtrestaurant is de plek waar de buurt samenkomt. Een plek waar alle mooie producten zeven dagen per week te koop zijn. Een plek waar aanbod en vraag elkaar permanent ontmoeten, een plek waar mensen ervaringen uitwisselen en werken aan een nieuwe manier van voeden; Gezond / Lokaal/ Duurzaam / Sociaal.

We zijn erg blij dat we dit artikel kunnen delen met jullie. Wat een fantastisch initiatief is Herenboeren. Ligt helemaal in lijn met onze drive om het voedselsysteem radicaal om te gooien.  

Willen jullie onze avonturen volgen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via www.boergondischrotterdam.nl

Of volg ons op Instagram @boergondischrotterdam

Tot snel een keer!    Robert Jan en Serge

b7799fa0-bd18-4136-b071-32b0ed9e8e6c_thumb840 klein

Eerste Herenboerderij Groene Hart is een feit!

De 1st Herenboerderij in het Groene Hart aan de Vriezekoop Noord te Leimeiden is een feit! Een jaar van samenwerken, volhouden en denken in mogelijkheden wordt beloond. Lees verder

191201-GIA-winnaarbanner-1024x617px-1200x723


Uitslag gezonde innovatie award 2021

Nadat er in totaal 15564 stemmen waren uitgebracht, is Herenboeren in de categorie initiatieven als 2de geëindigd. Daar zijn we blij mee en trots op. Hartelijk dank voor het stemmen!!  Lees verder

Opinie: het nut en het nadeel van lokaal geproduceerd voedsel

Vooral als het in een gebied is aan de Yukon rivier in Canada waar het groeiseizoen slechts drie maanden beslaat. Alles werd met de hand bereid en verwerkt. Zeker onder dergelijke zware omstandigheden waar je al je creativiteit  moet aanwenden om alternatieven te vinden voor gangbare zaken waar niemand bij stil staat, zoals ingekookte berkensap om suiker te vervangen of zout uit planten en klei. Het extreme experiment van Crocker is bewonderenswaardig, het was hard werken onder zware omstandigheden met man en drie (hongerige) tieners ! Crocker komt tot de slotsom dat lokaal eten (aan de Yukon rivier) een volledige dagtaak is en 25% meer geld kost. 

Fresco vond het een uitermate geslaagde ‘proof of concept’ ervaring, maar dat er ook kanttekeningen te plaatsen zijn bij het verlangen naar lokaal. Het argument dat lokaal ‘natuurlijk’ en gezonder is snijdt geen hout volgens haar. Want, historisch gezien betekende lokaal eten per definitie, volgens Fresco, een lage bevolkingsdichtheid en een karig en weinig gevarieerd dieet. Daarnaast, wilde soorten bevatten allerlei stoffen om zich te beschermen tegen vraat die de verteerbaarheid en voedingswaarde niet ten goede komen.

Vervolgens de toegang tot voedsel van elders is ook om andere redenen belangrijk: het brengt veiligheid als de lokale oogst mislukt, handel (in granen, in eiwitten, specerijen), het vormt een belangrijk deel van de menselijke geschiedenis en voedsel dat elders wordt geproduceerd is een bron van inkomsten. Volgens Fresco gaat het om de BALANS. En zo is het! Laat Herenboeren nu ook net naar balans op zoek zijn en kopen wij in de winkel, o.a. suiker en zout en produceren lokaal waar het kan!

Recept: rode kool met spaanse pepers

Een heerlijk recept van Joke van Kasteren voor 4 personen. Lekker met gekookte rijst. De kip kan je ook vervangen door vegetarische reepjes of tofu. Eet smakelijk!

 

Ingrediënten:

 

 • 1 kleine rode kool in smalle reepjes gesneden
 • 400 g kippendij in reepjes
 • 2 el olijfolie
 • 4 el fijngesneden dadels, ontpit
 • 3 cm gemberwortel in stukjes gesneden
 • 2 spaanse pepers in smalle reepjes
 • 2 tenen knoflook, fijngeraspt
 • 150 g sperziebonen
 • 1 el zoute sojasaus
 • 1 bosje lente-ui in ringetjes
 • snufje zout
 1. Maak een marinade van de dadels, knoflook, gember, spaanse pepers en 1/2 el olijfolie. Marineer hierin de reepjes kip een half uur tot een uur. Schep af en toe om.
 2. Blancheer intussen de sperziebonen, spoel ze af en meng ze met de sojasaus.
 3. Gebruik een wok of grote braadpan. Verhit een eetlepel olijfolie op hoog vuur en roerbak de rode kool met het zout. Laat de kool zacht worden.
 4. Voeg er de sperziebonen aan toe en laat alles een paar minuten doorbakken. Doe het mengsel over in een schaal.
 5. Doe 1/2 eetlepel nieuwe olie in de wok en roerbak de kip met de marinade en de lente-uitjes totdat de kip gaar is. Voeg het koolmengsel toe, meng alles goed en serveer.

Ontwikkelplan Landschapspark de Rotte

Op maandag 25 januari was er een livestream over de ontwikkelingen rondom het Landschapspark de Rotte welke wordt opgesteld door het Recreatieschap Rotterdam. De opname van de livestream kan hier beluisterd worden.

Onder leiding van een gesprekspartner kwamen voornamelijk de projectleider en landschapsarchitect aan het woord over de ambities voor dit gebied. Het is een plan op hoofdlijnen en geeft houvast voor de betrokken partijen. Uitwerkingen moeten nog gemaakt worden, naast de verankeringen in de bestemmingsplannen van de betrokkenen gemeenten. 

Midden/eind vorig jaar waren er klankbord en expertgroep bijeenkomsten met boeren en de diverse organisaties die actief zijn in het gebied. Een ieder beziet de voorgenomen ambities vanuit hun eigen perspectief en ideeën kun je op hun sites lezen zoals o.a. van Rotta en Alliantie Groen Blauwe Rotte. Helaas waren Herenboeren niet bij dergelijke discussies betrokken, maar we zien mogelijkheden om rondom Rotterdam lokaal geproduceerd eten te simuleren, vandaar dat we kenbaar  hebben gemaakt dat we geïnteresseerd zijn voor de agrarische ontwikkelingen in dit gebied, zoals ten oosten van de roeibaan. Momenteel laat de provincie Zuid-Holland een verkenning uitvoeren voor het agrarische gebied en waarschijnlijk gaat de provincie daarna een gebiedsproces Vitale Landbouw starten.

Nieuwe Kartrekker Guus van Meurs

In 2020 ben ik in Rotterdam komen wonen. We hebben hiervoor 25 jaar in Hilversum gewoond in mijn geboortehuis. Dat had ik verlaten om in Delft Architectuur en Bouwtechniek te gaan studeren. Na mijn studie aan de TU Delft heb ik bedrijfskunde in Rotterdam gestudeerd. In die periode was ik al veel in Rotterdam om uit te gaan en ook om te werken naast mijn studie. Ik heb bijvoorbeeld anderhalf jaar als werkvoorbereider op de bouw gewerkt aan de woningen rond de Oude Haven , die tegelijk gebouwd zijn met de paalwoningen.
In Delft op de TU heb ik mijn vrouw Anna leren kennen en in Delft zijn we ook getrouwd. Anna komt uit Vlaardingen. Onze twee dochters zijn allebei in Delft geboren. Na Delft heb ik in Maassluis gewoond.  Mijn 

familie komt uit Schiedam, dus als kind kwam ik al veel in Rotterdam: de wederopbouw, overal heimachines, de haven met schepen en Blijdorp. Wat wil een kind nog meer. De eerste 40 jaar van mijn leven kwam ik dus veel in Rotterdam.

Nu onze kinderen al een paar jaar de deur uit zijn, één woont in Den Haag de ander in  Rotterdam, besloten wij om het groene Gooi te verruilen voor de bruisende stad Rotterdam Anna komt hier uit de regio, ik heb veel rondgelopen en als je in de stad wil wonen is er eigenlijk maar één echte stad in Nederland: 

Rotterdam. We hebben in een Coöperatief Particulier Opdrachtgeverschap Project samen met 22 andere gezinnen ons eigen huis laten bouwen aan de Laan op Zuid. Hier proosten we op de eerste paal
.

Waar komt het woord antropoceen vandaan?
Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar het woord Antropoceen vandaan komt? Ik las het ineens nadat Nobelprijswinnaar Paul J. Crutzen onlangs was overleden. Paul Crutzen (en twee collega’s) ontdekte dat de ozonlaag de mensheid beschermt tegen ultraviolette straling en wat het mechanisme hierachter was. 

Maar, minder bekend, hij bedacht in 1990 ook de term Antropoceen voor het huidige geologische tijdvak. Hij vond dat de invloed van de mens op de aarde en zijn dampkring inmiddels zo’n omvang had aangenomen dat het tijd werd om te erkennen dat we niet meer in het Holoceen leven. Hij bedacht deze term om te erkennen dat als gevolg van menselijk ingrijpen, de samenstelling van de dampkring, de opwarming van de aarde, de verzuring van de oceanen en het verlies van biodiversiteit allemaal in verband konden worden gebracht. Het schijnt dat geologen het nog bij Holoceen houden, maar filosofen, antropologen, sociologen en anderen die bezorgd zijn over de toekomst van de aarde, gebruiken graag het woord Antropoceen.

‘To bio or not to bio’ is niet relevant

Biologisch, natuurinclusief, regeneratief, CSA, agro-ecologisch, biologisch-dynamisch, natuurgedreven. Wie zich een beetje verdiept in de landbouwsystemen die momenteel opgang maken, begint het al snel te duizelen. En ook tussen de aanhangers van verschillende stromingen schuurt het wel eens. Nergens voor nodig en volstrekt overbodig, constateren voorzitter Herenboeren Nederland Geert van der Veer en Michaël Wilde, directeur van biologische ketenorganisatie Bionext. Lees het hele artikel.
Herstel uitgeputte bodem en andere ontwikkelingen in de landbouw
Bij de BBC loopt een serie (Follow the food) en onlangs was er een uitzending (The foods that reverse climate change) over koeien, reductie van methaan en de rol van zeewier, over CO2 opslag door middel van de wortels van de planten en over precisie landbouw. Het luisteren en kijken meer dan waard om o.a te constateren dat er veel onderzoek wordt gestoken in klimaatverandering.

Het tv programma Zembla dook onlangs in een item over de uitgeputte bodem in Nederland. Wormen-onderzoeker Jeroen Onrust liet zien dat de intensieve landbouw desastreuze gevolgen heeft voor de bodemvruchtbaarheid. Daarnaast laat de uitzending zien dat omschakelen naar biologisch (dynamisch) voor boeren niet zo gemakkelijk ligt als dat de communicatie van traditionele banken over een duurzame toekomst doet vermoeden. Aan het einde van de uitzending kwam nog heel kort Herenboeren voorbij en dat zij een ander plan hebben met het bodemleven en dat er voldoende mensen hun kapitaal daarvoor willen inzetten, zonder de starre traditionele banken !

Wil je zelf geld investeren in de verandering? Kijk eens op de site van Aardpeer. Met het geld van obligaties koopt Stichting BD Grondbeheer grond aan (of herfinanciert ze grond die zij, vooruitlopend op uitgifte van de obligatie, al aankocht). De grond wordt via een eerlijke pacht ter beschikking gesteld aan natuur gedreven en sociaal verbonden boeren en voedselinitiatieven.

En, herstel van de uitgeputte bodem kan! Ter inspiratie, tv programma Tegenlicht had, alweer lang geleden, uitzendingen (Groen Goud) over het herstel van (woestijnachtige) landschappen. John D. Liu filmde hoe een onherbergzaam, droog berggebied zo groot als Nederland omgetoverd kan worden tot een groene oase (Hope in the changing climate). De Nederlandse ecoloog Willem Ferwerda werd geïnspireerd door Liu en besloot samen te gaan werken en die samenwerking leidde tot een nieuwe organisatie Commonland.

Update Zuidbuurt Vlaardingen

image


Om nog meer bekendheid te genereren heeft Erik Lemmers van Radio Rijnmond ons op 5 februari geïnterviewd over de plannen, het concept en de voordelen die de toekomstige herenboeren zullen hebben. 

Wij waren die dag te gast op de Biologische melkveehouderij Hoeve Rusthoff van Jeroen, en Gusta van der Kooij. Zij zijn enthousiaste voorstanders van de Herenboerderij en doen zeker mee. Wij zien de combinatie met de heerlijke zuivel die zij daar maken wel zitten. De uitzending, van wel 3 uur, was een succes. We hebben veel positieve reacties ontvangen en er zijn ook weer deelnemers aangemeld. 

Wil je ook meedoen? Kijk op Rotterdam.herenboeren.nl en teken de speciale intentieverklaring. Hoewel het je nog tot niets verplicht ben je wel zeker van een plaats. En dat lijkt mij geen verkeerde keuze.

De plannen om een Herenboerderij te starten aan de Zuidbuurt, naast de Blankenburgtunnel, worden steeds definitiever. Monique de Knegt en Hanneke Rombouts zijn in continue overleg met de betrokken gemeentes, Herenboeren Nederland, en alle overige betrokkenen om het proces in goede banen te leiden. 

Er is inmiddels een voorlopig bestuur, een kartrekkersgroep , en bijna voldoende getekende intentieverklaringen om tot het oprichten van de coöperatie over te gaan. Er zijn nog een paar kleine hobbels te nemen maar het ziet er goed uit. 

IMG_2927

Deel dit bericht: