Antropoceen

Door kartrekker Diny Knol

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar het woord Antropoceen vandaan komt? 

Ik las het ineens nadat Nobelprijswinnaar Paul J. Crutzen onlangs was overleden. Paul Crutzen (en twee collega’s) ontdekte dat de ozonlaag de mensheid beschermt tegen ultraviolette straling en wat het mechanisme hierachter was. 

Maar, minder bekend, hij bedacht in 1990 ook de term Antropoceen voor het huidige geologische tijdvak. Hij vond dat de invloed van de mens op de aarde en zijn dampkring inmiddels zo’n omvang had aangenomen dat het tijd werd om te erkennen dat we niet meer in het Holoceen leven. Hij bedacht deze term om te erkennen dat als gevolg van menselijk ingrijpen, de samenstelling van de dampkring, de opwarming van de aarde, de verzuring van de oceanen en het verlies van biodiversiteit allemaal in verband konden worden gebracht. Het schijnt dat geologen het nog bij Holoceen houden, maar filosofen, antropologen, sociologen en anderen die bezorgd zijn over de toekomst van de aarde, gebruiken graag het woord Antropoceen. 

Deel dit bericht: