Nieuwe kartrekkers, evenementen en partners

Eten van je eigen tweede of derde herenboerderij in de omgeving van Rotterdam? Het kan straks!

[22 februari 2020]

Eerste 12 intentieverklaringen getekend
Momenteel wordt de grond van de eerste herenboerderij in Rotterdam Noord ingericht. Daarnaast staat de stichting niet stil om meerdere boerderijen rondom Rotterdam te realiseren. Een belangrijke stap daarin is het vinden van potentiële deelnemers die zodra grond gevonden is lid worden van de coöperatie. De eerste 12 intentieverklaringen zijn reeds (online) getekend. Bij circa 150 intentieverklaringen voor een specifieke locatie wordt een herenboeren coöperatie opgericht.

Voor iedereen die mee wil doen hebben we het makkelijk gemaakt. Print de intentieverklaring en mail die naar ons. Je wordt dat ook direct ingeschreven voor de nieuwsbrief en ontvangt maandelijks de belangrijkste updates. 
 

Verslag eerste Kartrekkersoverleg 29 januari 2020
Voor de eerste bijeenkomst met potentiële vertegenwoordigers van onze stichting waren diverse partijen uitgenodigd die een bijdrage willen leveren aan het oprichten van meerdere herenboerderijen rondom Rotterdam. Aan tafel zaten medewerkers van Provincie Zuid Holland, projectontwikkelaars, een boer, de marketing manager van BlueCity, drie studenten, een eventmanager, drie enthousiastelingen vanaf het eerste uur en een handvol mensen die te laat waren voor de Vlinderstrik en toch graag zo snel mogelijk willen gaan deelnemen. Besproken zijn enkele locaties en de voorwaarden waaraan die moeten voldoen. Uiteraard worden we daarbij ondersteund door Herenboeren Nederland die hun vakkennis zullen inbrengen en kunnen  bemiddelen, bijvoorbeeld het doen van grondonderzoek en het vinden van een boer(in). Organisaties als Provincie Zuid Holland en BlueCity willen actief hun netwerk benaderen en helpen een marketingplan op te zetten voor het voortzetten van herenboeren concept. Herenboeren Rotterdam gaat samen met BlueCity een informatiesessie voorbereiden met een algemene presentatie die potentiële kartrekkers kunnen bestuderen en gebruiken in hun eigen netwerk.

Presentatie Herenboeren op ZeroWaste Lifestyle festival in BlueCity
In de balzaal van het voormalige zwembad Tropicana stonden diverse ondernemers met innovatieve ideeën om 100% bruikbare producten op de markt te brengen of producten te ontwikkelen met afbreekbare verpakkingsmaterialen. Mooie voorbeelden daarvan waren het zelf maken van tandpasta, mascara of nieuwe luiers van oude lappen. Door het voormalige zwembad waren rondleidingen georganiseerd met onderweg een bierproeverij en diverse workshops. 
Lucas van onze stichting heeft op het centrale podium de voortgang van Herenboeren Rotterdam toegelicht en herinnerde publiek eraan dat herenboeren Rotterdam precies een jaar geleden op het DusWatGaanWijDoen-festival stond met toen nog geen 90 intentieverklaringen op de teller. Een jaar later zijn we de 200 deelnemers ruim gepasseerd en is de stichting bezig met het opzetten van een tweede of derde herenboerderij. Door samenwerking met onder andere BlueCity zal Herenboeren Rotterdam ideeën en alle vragen van Rotterdammers meenemen bij de realisatie van een tweede boerderij.

Meeste gestelde vraag:
Aan welke markten en evenementen kan ik deelnemen om herenboeren te promoten?

Ons antwoord:
Daar hebben we vooral jullie hulp bij nodig!! Omdat we de markten in en rondom de stad niet goed kennen, willen we van jullie kartrekkers graag weten welke markten geschikt zijn en wie er tijd hebben om daar bijvoorbeeld een dagdeel te staan. We zullen met de stichting ondersteuning bieden door middel van tijd en organisatie, maar ook met vlaggen, banners en flyers.

De markten waar herenboeren Rotterdam vanaf 2017 regelmatig een kraam heeft gehuurd zijn bij Natuurtalent in Schiebroek en op de Rotterdamse Oogstmarkt, een biologische markt met streekproducten op het Oostplein in Rotterdam Noord. Van 10 tot 17 uur hebben kartrekkers en leden voor een ochtend of middag voor de kraam gestaan en zijn persoonlijke gesprekken aangegaan met geïnteresseerden en voorbijgangers. Omdat de doelgroep van de markt overeenkomt met de ‘lifestyle’ van een herenboer hebben we zijn leuke gesprekken gevoerd die ons ook weer op ideeën hebben gebracht of we zijn naar personen of organisaties doorverwezen. Omdat alle kartrekkers zelf in Noord woonden lag deze keuze voor de hand en is er ook uiteindelijk een herenboerderij in Noord opgericht. 

Andere plekken in Rotterdam zijn bijvoorbeeld enkele activiteiten in BlueCity waar we aan deel hebben genomen. We hebben op jaarlijkse schoolmarkten en braderieën gestaan, twee keer in een gemeentehuis van een omliggende gemeenten en midden in de stad.

Laat ons dus weten als je zelf een geschikte markt of braderie kent waar we ons met een handvol kartrekkers kunnen vertegenwoordigen. 

Kartrekker Pieter voor de herenboerenkraam op de Oogstmarkt op het Noordplein, voorjaar 2018

Meer informatie en de intentieverklaring vind je op onze website!

U kunt ons volgen op FacebookInstagram en Twitter!

Wilt u herenboeren Rotterdam volgen of heeft u informatie, een vraag of tips? De bestuursleden zijn allemaal hardwerkende vrijwilligers dus mail ons wij proberen u dan zo snel mogelijk te antwoorden! Mail rotterdam@herenboeren.nl of bel Paul Valster (06-53204560) of Lucas van Zuijlen (06-22492209)

Deel dit bericht: