Hoe gaat onze herenboerderij heten?

Jaja, de ledenteller staat op 128. Een klein aantal mensen heeft zich de afgelopen weken om verschillende redenen teruggetrokken. Deze 128 deelnemers nemen eten af voor 306 monden. Dit is gemiddeld 2,39 monden per gezin. Uiteindelijk is het concept gebaseerd op 500 monden. Het kan dus zo zijn dat we net iets meer of minder deelnemers nodig hebben om tot die 500 monden te komen. Ook hebben we gezegd dat we met 150 deelnemers kunnen starten. Dit heeft te maken met het feit dat we daarmee voldoende (financiële) inleg hebben om de herenboerderij op te richten.

 

Stichting Herenboeren Rotterdam gaat door 

Goed om te weten is dat de stichting Herenboeren Rotterdam blijft bestaan. Vanuit de stichting wordt nog steeds gewerkt aan een herenboerderij aan de zuidelijke en westelijke kant van Rotterdam. Mocht je afgehaakt zijn omdat je in bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid woont, zou je in Noord kunnen starten en later kunnen overstappen.

 

Wekelijks boodschappen ophalen

Ondanks dat de toekomstige herenboerderij dichtbij de stad ligt én per metro goed bereikbaar is, kan het wekelijks ophalen van de boodschappen naast een drukke baan of gezinsleven best een opgave zijn. Meerdere ideeën zijn hiervoor denkbaar: een distributienetwerk opzetten, rouleren met andere deelnemers die in de buurt wonen etcetera. Wil je hier met anderen een oplossing voor bedenken? Meld je aan voor de distributiewerkgroep via rotterdam@herenboeren.nl

 
 

Hoe gaat de Rotterdamse herenboerderij heten? 

Wordt het Herenboeren Rood Rijshout, de Vlinderstrik of Herenboeren aan de Rotte? Het is best lastig om een naam te kiezen voor de herenboerderij waar iedereen blij van wordt. Binnenkort willen we onze deelnemers hierover laten stemmen en beslissen. Hoe we dit gaan doen, laten we onze deelnemers binnenkort weten. Heb je nog suggesties voor een goede naam? Laat het ons weten door het Google formulier in te vullen. Leg kort uit waarom je die naam belangrijk vindt.

 

Rondje Schiebroekse polder 

Waar gaan we beginnen in 2020? Hoe groot is het gebied en hoe ziet het eruit? Om een gevoel te krijgen bij de toekomstige percelen van Herenboeren Rotterdam organiseren we van de zomer fietstochtjes om het gebied. We gaan niet het land op, maar we fietsen eromheen en geven onderweg uitleg over de mogelijkheden en kansen. Het is een rondje van 5 km en duurt inclusief stoppen en uitleg een uur. Vanaf 10 juli a.s. staan de data op de website en hou de nieuwsbrief in de gaten!

 

Meest gestelde vraag: 

Hoe zit het met de bodemkwaliteit van de polder zo vlak naast het vliegveld?
We krijgen veel vragen via de e-mail binnen. Soms zien we dat meerdere mensen dezelfde vraag stellen. Na de bekendmaking van de locatie in de Schiebroekse polder heeft een aantal mensen gevraagd hoe het gesteld is met de bodemkwaliteit in relatie tot het vliegveld.

Onze reactie is als volgt: 

Allereerst: In Nederland produceren we veel voedsel op een kleine oppervlakte met veel functies die elkaar niet altijd versterken. Ook het (biologische) Betuwefruit groeit langs de A2 en A15 of de Nederlandse aardappelen, uien en tarwe onder de rook van Schiphol. Omdat mensen dit waarschijnlijk niet weten, kopen en eten ze deze producten zonder af te vragen welke effecten dit heeft.

Voor luchtvervuiling geldt zoals altijd, ook bij groenten en fruit van een Herenboerderij, ‘wassen voor gebruik’! Zie hiervoor ook de site van het RIVM. Hier is bijvoorbeeld ook meer informatie over dioxines te vinden. 

Bodemrapporten voor de Schiebroekse polder zijn openbaar en beschikbaar.

Tot slot:
Onze percelen bestaan uit kleigrond met voldoende drooglegging (circa 1 meter) en daardoor in algemene zin geschikt voor veel agrarische toepassingen zoals weide, akker en een boomgaard. Nadere, meer specifieke advisering op teelt volgt nog en dit wordt in het teeltplan verwerkt.

Deze locatie is geschikt voor agrarisch gebruik maar door de jaren heen is bijvoorbeeld een groot overschot aan fosfaat ontstaan door overbemesting en tekort aan kali. Dit moeten we dus herstellen. Hier krijgen we advies over hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

 

Vragen?

Stel ze via rotterdam@herenboeren.nl

Agenda

Vanaf 10 juli meer informatie op onze website over de fietstochtjes om de Schiebroekse polder
20 juli 2019 – Rondleiding Herenboerderij in Boxtel
1 oktober 2019 – Algemene ledenvergadering (exclusief voor leden)

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deel dit bericht: