Officieel van start

Algemene ledenvergadering 

Wat een spannende avond was het afgelopen 1 oktober. Vol verwachting stroomden de herenboeren naar binnen bij ’t Manneke voor de eerste ALV. Volle zaal met maar liefst 163 Herenboeren!! Het bestuur kreeg het vertrouwen, de commissies werden vastgesteld, vragen werden gesteld en beantwoord en we kunnen dus nu officieel van start! Fijn om te zien dat veel leden zich direct aanmelden om ook mee te draaien in kascommissie en werkgroepen. Natuurlijk kunt u als lid al gelijk iets doen, maak anderen enthousiast en werf collega herenboeren waar het kan. Er komen nog voldoende gelegenheden om mee te helpen in de ‘community’ laat vooral weten wat u kunt en wil doen. De kartrekkers zullen helpen waar het kan, hou ons op de hoogte van uw tips en ideeën ‘samen staan we sterk’ en gaan we voor de volledige 200 certificaten voor de volgende ALV. Tot slot van deze memorabele avond kreeg iedereen het certificaat en een herenboeren Vlinderstrik tas met nummer! Trots en dankbaar sloten we de avond af. 

Een uitgebreid verslag van de afgelopen ALV volgt uiteraard!

Herenboeren in het nieuws:

Koning bezoekt Herenboeren Wilhelminapark

Willem-Alexander, onze koning, bezocht op 11 september Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Dat was uiteraard een hele bijzondere ervaring, waar onze voorzitter, Romana Thijm ook bij aanwezig was. Het bezoek was onderdeel van een serie werkbezoeken waarbij collectieve burgerinitiatieven en coöperaties centraal staan. De Koning was zeer geïnteresseerd en goed op de hoogte van het reilen en zeilen op de herenboerderij. Voor het concept is het belangrijk dat zelfs het Koningshuis aandacht heeft voor een nieuw voedselsysteem vanuit burgers gedreven.

Rotterdam

Rotterdam Radio en Tv Rijnmond heeft een item gemaakt over de start van Herenboeren Rotterdam, er is gefilmd en geïnterviewd voor radio en tv dus wellicht ziet u het voorbij komen de komende tijd.

Bekijk alvast het filmpje en luister naar het fragment.

 

150 leden

Het is zover. We tellen sinds half september meer dan 150 leden. Dit betekent dat we officieel aan de slag kunnen in 2020. We hadden er uiteraard vertrouwen in dat dat zou gaan lukken, maar het is wel een opsteker dat zoveel mensen dat vertrouwen ook hebben. Er is nog steeds veel interesse voor het concept en onze huiskamersessies worden druk bezocht. Ook bedrijven en hun medewerkers beginnen interesse te tonen voor het afnemen van producten van ons land. De fietsrondjes blijven 1 x per maand, voor data en tijden zie onze website. Heb je een goed idee voor het werven van leden? Wil je een presentatie voor je vriendenkring en buren? Neem dan contact met ons op via rotterdam@herenboeren.nl

Een avondje genieten?

My biggest little farm is een prachtige film over een stel dat natuurinclusief boeren nastreeft en een grote boerderij start in de Verenigde Staten. Dat gaat niet over 1 nacht ijs. De film draaide afgelopen zomer in de bioscopen. Op 16 oktober om 19.30 uur herhaalt Kino de film speciaal voor ons. Het is puur genieten als je de natuur een warm hart toedraagt. Er is beperkt plek. Leden en vrienden van Herenboeren krijgen voorrang. Voor iedereen die niet op de ALV was, er kunnen nog kaartjes worden besteld via deze link.

Documentaire Herenboerderij de Vlinderstrik 

Rik is lid geworden van de Herenboerderij omdat hij bewuster met zijn eerste levensbehoeften om wil gaan. De oogst zit voor hem maar gedeeltelijk in de zak met voedsel die hij straks wekelijks gaat ophalen, maar vooral in de kennis die hij op zal doen over de manier waarop het in die zak terecht komt. En de ervaring om dat samen met een groep mensen te doen. Naast lid van Herenboerderij De Vlinderstrik is hij filmmaker. Dat doet hij onder de naam Firma Film in opdracht van organisaties en op persoonlijke titel maak hij soms vrij werk, als hij enthousiast wordt van een personage, een verhaal, een idee of een initiatief. 

Zo is hij ook door de Herenboerderij geïnspireerd geraakt en wil hier een film over maken. Hij wil graag van binnenuit laten zien wat wij, als groep, van onderop teweeg willen brengen in de voedselproductie en het landschap, hoe we onze levens willen verrijken en hoe wij dat met een boer in de praktijk gaan brengen. Zijn onderzoek naar invalshoeken, personages en cinematografische keuzes is in volle gang. U heeft hem al gespot op de ALV en hij zal het project filmend blijven volgen. Geef als lid vooral aan als je niet in beeld wil komen, dan houdt hij daar rekening mee, maar dan weet je wat het doel achter de camera is. Hopelijk wordt het een mooie documentaire van ons gezamenlijke avontuur en wie weet draait deze straks ook in de bios.

Meest gestelde vraag: Als er nog geen volle oogst van het land afkomt, moeten we dan wel de volle contributie betalen?

We krijgen veel vragen via de e-mail binnen. Soms zien we dat meerdere mensen dezelfde vraag stellen. De vraag die momenteel vaak gesteld wordt tijdens huiskamersessies gaat over wanneer deelnemers contributie gaan betalen.

Onze reactie is als volgt:

Dit is een goede vraag. In het begin zullen we niet meteen veel verschillende gewassen hebben. Sommige groeien snel zoals sla en andere gewassen hebben meer tijd nodig zoals courgettes. En fruit zal ook niet gelijk aan de bomen hangen. Tegelijkertijd moeten wel de boer en ook andere zaken betaald gaan worden. Hij/zij wordt betaald uit de contributie van alle leden samen. Het hangt dus niet alleen van de oogst af of er contributie betaald moet worden. De verdeling is terug te vinden in de begroting. Op de ALV is afgesproken dat het definitieve bedrag vastgesteld gaat worden op de volgende ALV.

We hopen dat het met deze uitleg duidelijker is.

Vragen?

Stel ze via rotterdam@herenboeren.nl

Agenda

10 oktober – Huiskamersessie: informatiebijeenkomst 
16 oktober – Film: The Biggest Little Farm in KINO
19 oktober – Rondleiding Herenboerderij in Boxtel
23 oktober – Huiskamersessie: informatiebijeenkomst
26 oktober – Fietstocht Schiebroekse polder
30 oktober – Huiskamersessie: informatiebijeenkomst

Deel dit bericht: