Herenboeren Rotterdam: De toekomst in eigen hand

Consumenten worden aangemoedigd om de voedselproductie en -consumptie als een normloos
gebeuren te zien – Michiel Korthals in zijn boek Goed Eten: Filosofie van voeding en landbouw (2019,
353)

Vooruitblik in de toekomst
‘’Hier komt de fruitboomgaard met de kippencaravan’’, aldus gids Margot tegen een groep van tien
potentiële Herenboeren. Ze wijst naar een grasveld geflankeerd door enerzijds een rij bomen en
anderzijds een spoorlijn. We zijn in het natuurgebied ‘Vlinderstrik’ in Berkel en Rodenrijs, nog net
binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam. ‘’Hier komen peren, appels, pruimen en notenbomen,
zoals hazelnoot’’, maakt zij ons lekker met de toekomstplannen van de boerderij. ‘’En kersen?
Kersenfan!’’ roept een van de deelnemers van achteruit de groep. Hangend op onze fiets luisteren we
naar Margot die uitlegt dat de kippen de boomgaard zullen verzorgen door wormen en insecten die
het fruit zouden kunnen aantasten, uit de grond te pikken. Zo krijgen de kippen ruimte, worden zij
gevoed, de vruchten beschermd, en de grond omgewoeld.

Vincent Walstra schreef een blog over zijn ervaringen met Herenboeren Rotterdam. Hij fietste mee tijdens één van de fietstochten die we organiseren om onze toekomstige boerderij in de Schiebroeksepolder en woonde een huiskamerbijeenkomst bij waar we in een kleine setting het herenboerenconcept toelichten.