Zomerse fietstochten

Mini-documentaire Herenboeren Rotterdam

In het kader van duurzaamheid vroeg dagblad Trouw ons mee te werken aan een artikel en een mini-documentaire over het starten van een duurzame verandering op lokaal niveau. Dat wilden wij maar al te graag! Kartrekker Mia Spruit werkte mee aan deze publiciteit. Dit is het resultaat. Onderaan het artikel staat het filmpje.

 

Zomerse fietstochten 

Waar gaan we beginnen in 2020? Hoe groot is het gebied en hoe ziet het eruit? Om een gevoel te krijgen bij de toekomstige percelen van Herenboeren Rotterdam organiseren we tijdens de zomer een fietsrit om het gebied heen. Margot van Asseldonk heeft al een aantal keren met potentiële deelnemers én nieuwsgierige leden gefietst. Tijdens de hitte en in zomerse onweersbuien! Tijdens de rit vertelt ze meer over de inrichting van de boerderij en beantwoordt ze vragen. Ook een keertje meefietsen? De ronde is 5 kilometer, duurt een uur inclusief stoppen. Kijk op onze website voor de data.
p.s. we gaan niet het land op, maar we fietsen eromheen. 

 

Werkgroepen aan het werk

Je hebt het vast wel een keer gelezen, onze oproep om mee te helpen. Inmiddels zijn er al enkele werkgroepen gevormd. De werkgroep inrichting en beplanting was zeer gewild en zit al vol, maar we hebben nog steeds mensen nodig voor de werkgroep distributie waarin leden een manier of oplossing gaan bedenken voor de wekelijkse distributie van het eten. Verder zoeken we nog mensen voor de werkgroep financiën. Meld je aan via rotterdam@herenboeren.nl

 

My biggest little farm – filmavond in oktober

My biggest little farm is een prachtige film over een stel dat natuur-inclusief boeren nastreeft en een grote boerderij starten. Op 16 oktober om 19.30 uur herhaalt Kino speciaal voor ons de film mocht je ‘m nu niet in de bios kunnen zien. Noteer de datum alvast in je agenda.

 

Herenboerderijen in Nederland 

Op 25 mei is in Loenen de Groote Modderkolk geopend. Dit is de tweede herenboerderij in Nederland. Net als in Rotterdam wordt er op deze locatie samengewerkt met Natuurmonumenten. De eerste oogst die bestond uit courgettes en verschillende soorten sla is op 13 juli van het land gehaald. Op 4 augustus wordt door Natuurmonumenten in samenwerking met de lokale Herenboeren een oogstfeest georganiseerd, voor meer informatie en aanmelden kijk hier  Verder worden er op 21 september en 19 oktober rondleidingen georganiseerd. Kijk hier voor meer info en aanmelden.

 

Bezoek Herenboerderij Wilhelminapark moeite waard 

We horen het vaak van aspirant-leden: als ze een bezoek aan de herenboerderij in Boxtel hebben gebracht zijn ze om. De herenboeren aldaar organiseren maandelijks wandelingen om nog steeds leden te werven en andere mensen die niet uit de regio komen een gevoel te geven bij wat een herenboerderij nu precies behelst. Op 20 juli jl. bracht Paul Valster – inmiddels kartrekker in Rotterdam – met nog zo’n twintig anderen een bezoek aan Boxtel. 

Terwijl in heel Nederland hagelstenen zo groot als pingpongballen uit de lucht vielen, werden zij in de zon welkom geheten door Douwe Korting, lid van Herenboeren Wilhelminapark.

 

Wat we gelijk zagen is dat mensen hun groenten en eieren ophaalden. Nadat Douwe de oorsprong en de basisprincipes had uitgelegd kregen ze een rondleiding over de boerderij van circa 18 hectare groot waarvan de helft wordt gebruikt door de koeien.

Op de andere helft staat een grote boomgaard met verschillende soorten appel-, peren- en pruimenbomen, Op een ander perceel worden meer dan vijftig soorten groenten tegelijkertijd verbouwd. Dit jaar voor het eerst deels in een tunnelkas om het seizoen te verlengen.

 
 

De meeste indruk maakten de 25 biggen, die pas waren aangekomen en vrolijk door de modder rolden en de “kipcaravan”, de mobiele woning voor 249 legkippen die overdag in de boomgaard rond scharrelen. 

Inmiddels zit er al zoveel kennis bij de mensen die Herenboeren Nederland en ook Wilhelminapark hebben opgezet. We mogen blij zijn dat we gebruik kunnen maken van deze expertise voor onze boerderij in Rotterdam. Wil je ook een bezoek brengen aan een herenboerderij? Kijk op onze website voor de data.
 

Facturering

Alle leden hebben op 1 augustus via de mail een factuur ontvangen. Dit is de inleg voor de oprichting van de herenboerderij. Voor alleenstaanden is het bedrag 1000 euro en voor huishoudens met meer dan één persoon 2000 euro. Na betaling is het officieel! Je bent dan voor 1/200ste eigenaar van Herenboeren Rotterdam. Leden kunnen ook meestemmen over de naam. In de mail zit een link naar de enquête.

 

Wat gaan we eten? 

Het eerste concrete resultaat van de werkgroep inrichting en beplanting is het uitbreiden van de teelt enquête die we in augustus naar onze leden zullen versturen. Deze enquête is erg belangrijk en alleen deelnemers kunnen deze invullen. Al eerder – op 25 mei – konden niet-leden aangeven wat ze graag zouden willen eten. Niet alle suggesties konden we meenemen, omdat een aantal gewassen alleen in een kas groeit (en die krijgen we niet) of omdat de kleigrond niet geschikt is voor bepaalde gewassen. Met jullie input is de standaard enquête uitgebreid met kruiden, fruit en kleinfruit en meer soorten groenten.

De uitkomsten van de enquête zullen bepalend zijn voor wat we gaan verbouwen en hoeveel van elk soort. Dit zal overzichtelijk samengevat worden in een voorlopig teeltplan dat we op de algemene ledenvergadering op 1 oktober aan onze leden voorleggen. Bij instemming is het teeltplan definitief.

 

Meest gestelde vraag: wanneer betaal ik 1000 euro en wanneer 2000 euro?

We krijgen veel vragen via de e-mail binnen. Soms zien we dat meerdere mensen dezelfde vraag stellen. We kregen de laatste tijd een aantal vragen over de inleg en over uit huis wonende kinderen.

Onze reactie is als volgt:
Het is vrij simpel. Woon je alleen? Neem je voor 1 mond af? Dan betaal je 1000 euro. Zodra je met 2 personen of meer bent, vorm je een huishouden met meer monden en betaal je 2000 euro. Mocht je als alleenstaande ouder (wekelijks) kinderen over de vloer krijgen, kun je twee dingen doen:

  • Als je (jouw) kinderen wil laten mee- eten van de herenboerderij, dan ben je dus met meer monden en betaal je 2000 euro inleg, en bepaal je zelf hoeveel monden je opgeeft.

  • Als je alleen van de herenboerderij wilt eten, betaal je 1000 euro inleg en betaal je contributie voor 1 mond.

In het huishoudelijk reglement staat dat je dit jaarlijks kunt aanpassen. Let wel op: ga je later samenwonen en een gezin vormen met meerdere monden? Dan moet je op dat moment wel 1000 euro extra inleggen. Dit kan overigens alleen als we nog geen 200 leden hebben. 

We hopen dat het met deze uitleg duidelijker is.

 

Vragen?

Stel ze via rotterdam@herenboeren.nl

 
Agenda

3 augustus – Fietstocht Schiebroekse polder
6 augustus – Fietstocht Schiebroekse polder
13 augustus – Fietstocht Schiebroekse polder (combinatie met huiskamersessie mogelijk)
13 augustus – Huiskamersessie: informatiebijeenkomst
15 augustus – Fietstocht Schiebroekse polder
17 augustus – Rondleiding Herenboerderij in Boxtel

Deel dit bericht: